Cum se verifica o sursa de calculator!

Tensiunile acceptate la o sursa de calculator sunt 3.3 v, 5 v, 12v, -3.3v -5v, -12v. Aceste tensiuni trebuie verificate atat in gol cat si in sarcina. Pentru a porni sursa cand nu este conectata la calculator trebuie sa uniti firul verde de pe mufa care intra in placa de baza cu un fir negru. Toate firele negre reprezinta GND.
La mufele hard-disk-ului sau pentru floppy culoarea rosie reprezinta +5 V iar galben +12 V
De la aceste valori se accepta o variatie de 5% cu + sau -
Atentie! O masuratoare in gol a tensiunilor poate diferi foarte mult de cea in sarcina! Deci nu declarati o sursa ca fiind ok daca ati masurat tensiunea doar in gol! Drept consumator se poate folosi un bec de 12 v.

tensiune sursa calculator

tensiune sursa calculator

6 Responses to Cum se verifica o sursa de calculator!

 1. Triff spune:

  Ciao,interesant,chiar foarte util pt.cei interesati in depanare,dar sursa mai are o mufa mica cu 4 contacti daca nu ma insel,care intra tot in placa de baza,ar fi posibil un desen al ei cu tensiunile de iesire?

 2. Triff spune:

  Este posibil ca o sursa,facand masuratorile in gol,sa aibe tensiunile corespunzatoare,dar totusi sa fie defecta, adica in sarcina sa nu mai faca fata? Daca e posibil atunci cum ai ajunge la concluzia ca totusi e defecta? (excluzand proba prin inlocuirea ei cu alta).Sunt masuratori exacte si in sarcina?

  • admin spune:

   O sursa de calculator trebuie sa fie “stabilizata”, ceea ce inseamna ca in gol sau in sarcina sa scoata aceiasi tenstiune. Incearca la un transformator uzual sa masori tensiunea, apoi punei un bec si masoara din nou. O sa observi diferenta, tensiunea scade. La sursa calculatorului marja de eroare admisa este de 5%.

 3. vic spune:

  Poti verifica daca iti rezista sursa in sarcina masurand atunci cand utilizezi componentele undeva la 70% la unul din firele pentru hdd daca reda aproximativ aceeasi tensiune.

Leave a Reply

Name and Email Address are required fields. Your email will not be published or shared with third parties.